söndag 27 mars 2011

VFU

Utvärdering fallskärmen

Jag genomförde aktiviteten två gånger, vilket kändes bra eftersom jag då kunde fundera över och ändra det som fungerat mindre bra tills den andra gången. Första genomförandet var med de äldre barnen (4-5 år). Flera av barnen blev okoncentrerade vilket störde de andra som försökte vara aktiva i aktiviteten.  Det ledde till att aktiviteten blev rörig och spårade ur. De barn som dock var engagerade i aktiviteten förstod ganska fort hur de skulle göra. Andra genomförandet med 3-4 åringarna gick betydligt bättre. Första genomförandet fick barnen välja en valfri färg på fallskärmen som de ville ha. Flera av barnen hade svårt att bestämma sig för vilken färg de ville ha. Till andra genomförandet gjorde jag istället så att jag la instrumenten i en påse som de sedan fick dra varsitt ur. Genom att låta barnen dra varsitt ägg i påsen skapades en mer nyfikenhet och lust hos barnen. Vid det första genomförandet var det dessutom färre barn än färger på fallskärmen. Det ledde till att några barn höll på att byta mellan två färger för att få spela oftare. Det blev tydligare början och slut i det andra genomförandet. Starten blev att dra ett ägg ur påsen och avslutades med att lägga ner äggen i påsen. Väldigt många av barnen tyckte det var roligast med att spela. Några tyckte det var roligast att få vara i mitten och välja vilken färg som skulle få spela.
Genom denna aktivitet har barnen på ett lekfullt sätt tränat på koncentration, lyssnande,

Utvärdering dansen

Vi har gjort en dans av olika rörelser till låten ”popular” av Erik Saade. Vi samlades på stora runda mattan och gick igenom rörelserna. Sedan gjorde vi rörelserna till musik. Aktiviteten avslutades med att jag ställde frågor om vad vi gjort, vad som var roligast, hur vi kan göra för att lättare komma ihåg rörelserna samt förslag på nya rörelser.
Aktiviteten genomfördes två gånger. Första genomförandet var med 4st barn 3-4 år och andra genomförandet med 4st barn 4-4½ år. Aktiviteten gick väldigt bra båda gångerna, men jag fick ut mer av frågorna efter det andra genomförandet. De kom på idéer på hur man kan tänka för att lättare komma ihåg rörelserna. De gav även förslag på nya rörelser ifall man vill utveckla rörelserna senare.
Genom denna aktivitet har barnen tränat på att reflektera, kroppsuppfattning, koordinationsförmåga, motorik,

Utvärdering Memory

Genom denna aktivitet har barnen tränat på olika djurläten, samarbete, matematik.
Vi har arbetat med olika djur som kan finnas på en gård och deras läten. Vi samlades på golvet och barnen fick se bilder med de olika djuren på. Detta memory bestod av 2st grisar, 2st katter, och 2st kor. Sedan tränade vi på hur de olika djuren låter. Därefter fick varje barn en bild med ett djur på. Sedan gällde det att hitta den som hade samma djur som sig själv genom att låta som det djuret man hade. Ett barn fick vara spelare och resten av barnen spelbrickor. Spelaren la handen på något av barnens rygg för att få reda på djurlätet. När 2st likadana brickor hittats bildades ett par. När alla paren var hittade räknade vi tillsammans hur många par det blev.   
Första genomförandet lät jag barnen behålla sina lappar med djuret på. Detta ledde till att spelaren lättare kunde hitta paren eftersom några av barnen glömde gömma sin lapp. Andra genomförandet visade jag bara vilket djur de fick. Jag trodde att det skulle bli svårt för barnen att minnas vilket djur de fick, men de hade inga svårigheter med att komma ihåg det.

leda vald litteratur i studiegrupperna (2)

 min grupp valde rörelsetema. jag sydde en tärning med siffrorna 1-6. jag valde att ha siffror istället för prickar som det är på en vanlig tärning för att det skulle bli tydligare. de olika siffrorna fick olika rörelser.
1 = gå på tå, 2 = studsa/hoppa, 3 = dansa fritt, 4 = hoppa på ett ben, 5 = röra sig som robotar, 6 = gå baklänges. vill man utveckla detta kan man låta barnen vara med och bestämma rörelser. man kan även använda tärningen i andra sammanhang exempelvis matematik.

en grupp hade årstider som tema. vi fick göra en dans om årstidernas väder. vi gick runt omkring på golvet och gjorde rörelser.

texten är:

vi gör en dans till regnet som faller
vi gör en dans till vinden som viner
vi gör en dans till solen som lyser
vi gör en dans till alla som fryser. 

musiken är hämtad från Cd:n cirkus hoppa lång.

vi fick också lyssna på en massagesaga samtidigt som vi masserade en kompis. här är det viktigt att tänka på vilken musik man använder sig av. tänk avslappnande! (gärna instrumentalt).tänk också på att inte läsa för snabbt. här följer en del av den sagan gruppen använde sig av:

Det var en gång ett sommarland
där solen lyste varm och skön
och värmde alla blommorna och
träden, djuren och människorna.

En dag täcktes himlen av många stora,
tjocka moln. Så stora var molnen att
solen inte syntes mer.


en annan grupp hade påsktema. genom att byta ut texten till melodin "var bor du lilla råtta" skapades en påskvariant:

-Var bor du lilla kyckling?
- I ett ägg.
- Hur kom du ut ur skalet?
- Genom dess vägg.
- Vad heter då din mamma?
- Hönan Rut.
- Och din stolta pappa?
- Tuppen Knut.
- Vad gör du hela dagen?
- Skojar mest.
- Vad heter då din kompis som är bäst?
- Han heter lilla Gullet gul som jag.
- Vi leker alltid lekar varje dag.


Tema och röda trådar 1/3 2011

hur ofta ska man arbeta med ett tema? en gång i veckan, varje dag? hur länge ska temat sträcka sig? en vecka eller en termin? dessa frågor tycker jag är viktiga att ställa till sig själv när man planerar ett tema. när ett tema startas upp är det även viktigt att barnen får ha inflytande. vad är barnen intresserade av? vad vill de veta mer om? sedan kan man arbeta utifrån en tankekarta där idéer skapas.


Temat under nuvarande vfu.  de hade under några veckors tid arbetat med tema Astrid Lindgren. inom detta tema fick barnen besök av ingen mindre än självaste Karlsson på taket som kom dit varannan vecka för att göra olika expriment med barnen. de sjöngs låtar om pippi, karlsson, emil. barnen fick tillverka en pippi docka och en emil docka där de fick välja tyg att klippa ut till tröja, shorts, förkläde, mössa och så vidare. rummen hade fått nya namn "Pippirummet, Karlssonrummet och Emilrummet". det som ja la märkte till hos barnen var att de ägnade sig åt temat även på den "fria tiden" då de annars inte behövde. barnen målade teckningar med pippi, karlsson och emil och sjöng glatt på de olika visorna dagarna igenom. det som jag tycker är viktigt när man arbetar med ett tema är just detta att fånga barnens intresse. därför tycker jag att det är extra viktigt att tänka igenom följande punkter:

  • för vem skapas temat - pedagoger eller barnen?
  • vem skapar temat - pedagoger eller barn eller både och?

Att skriva texter JLN 28/2 2011

dagen ägnades åt att analysera texter. det vi skulle undersöka i texterna var

form
  • rim - börjerim, slutrim, och inrim
  • vart är de betonade stavelserna
  • upprepningar
  • uttryckssätt
innehåll

  • vad handlar texten om
  • berättande eller beskrivande?
  • vad är starkast betonat i texten

Enkät

under 2 veckor har vi arbetet med en enkät. vi valde i gruppen att ta reda på ifall ungdomar anser att musiken är/har varit ett stöd för deras lärande. vi ville även få fram deras musikvanor. enkäterna delades ut till 15 pojkar och 15 flickor eftersom vi sedan ville jämföra resultaten könen emellan. vi provade oss fram i Spss programmet för att skapa figurer och tabeller utifrån våra uppgifter och resultat. det som blev intressant utifrån ungdomars tankar om hur musiken påverkar deras språkinlärning är att tjejerna anser att musiken har stor betydelse för sin språkutveckling, medan killar inte tycker att musiken har någon större betydelse för språkinlärningen.


Mora Träsk 27/3 2011

I år firar Mora Träsk 40 år och idag har jag och min familj varit på en Mora Träsk konsert. det blev gamla godingar som exempelvis "klappa händerna när du är riktigt glad", "Fader Abraham" och "En kulen natt natt natt", men givetvis några nyare låtar också. det bjöds på rörelse, blandat med sång och motoriska övningar. min 4½ årige son tyckte det var roligt att sjunga med i låtarna och göra rörelser till. passade på att köpa en sånglekbok så att vi kan fortsätta att sjunga, spela och röra oss till låtarna.

fredag 18 mars 2011

VFU

idag har jag tillbringat dagen på min vfu plats. den aktiviteten jag planerat till idag blir framflyttad tills nästa gång eftersom nästan alla barnen var sjuka. en sak som jag reflekterat över idag var att barnen tycker om att sjunga. det är främst "pippi och karlsson sånger". kanske för att de har ett tema kring detta. jag pratade lite med barnen om hur olika djur låter eftersom jag tänkt använda detta i en aktivitet. 3-4 åringarna hade full koll på hur kyckling, katt, gris och ko låter.